Az internet története dióhéjban

Web verzió | Infografika verzió

Aki már érdeklődött valaha az internet múltját illetően, bizonyára tudja, hogy egy rengeteg szálon futó történetről van szó. Ha pusztán szövegre hagyatkozunk, akkor nem látjuk a dolgok össze­függését. Az is nyilvánvaló, hogy az internet története szorosan kötődik a számító­gépekéhez, tehát ezeknek is utána kell nézni. Ezeket a problémákat próbáltam meg orvosolni egy letisztul infografikával.

memex

Memex

Vannevar Bush az Atlantic Monthly-ban publikálta elképzeléseit egy íróasztalba ágyazott szerkezetről, amely képes információt tárolni és megjeleníteni. A memex számítógépek előhírnökének tekinthető.

szputnyik-1

Szputnyik-1

Kevesen gondolnák, de az internet létrejöttéhez nagyban hozzájárult a világon elsőként fellőtt műhold, amellyel a Szovjetunió sokkolta az Egyesült Államokat, akik válaszul számos fejlesztésbe kezdtek.

NLS - oN-Line System

NLS

Doug Englebart a memexből inspirálódva létrehozott egy eszközt, amely lehetővé tette az információ rendszerezését. Ő alkalmazta először az egeret és a hypertext-et, közismertebb nevén a linket.

Interface Message Processor

IMP – az első „router”

Az IMP kifejlesztése elengedhetetlen volt a zavartalan számítógépek közti kapcsolat működéséhez.

ARPANET

ARPANET

Mérföldkő az internet történetében. A DARPA kifejleszti az első hálózatot három amerikai egyetem és egy kutatási központ között, ebből fejlődik ki mindaz, amit ma internetnek hívunk.

mail

Első e-mail

Ray Tomlinson létrehozza az első levelező alkalmazást az ARPANET hálózatán belül. Ő vezeti be a @ jelet a felhasználó nevének és gépének elkülönítésére.

Xerox Alto

Xerox Alto

Egér, adathordozó, belső hálózati (ethernet) lehetőség és grafikus felhasználófelület. Az Alto volt az asztali számítógépek előhírnöke, ezt a titulust csak a magas ára miatt nem tudta ő maga kivívni.

tcp-ip

TCP/IP, megszületik az Internet

Bob Kahn és Vint Cerf megalkottak egy protokollt, az internet univerzális nyelvét. Ők használták először az „internetworking,” azaz internet kifejezést.

email spam

Spam

Az ARPANET egyik alkalmazottja a hálózaton belül 393 személy számára küld hirdetést egy újonnan megjelent DEC számítógépről. A levelet tömegesen címezte, nem személyre szólóan, ami felháborodást keltett.

IBM PC

IBM PC

Bár nem tartozott a legelső személyi számítógépek közé, kedvező ára miatt azonban nagyon népszerű lett és széles körben elterjedt.

Emoticon, smile

Az első hangulatjel (emoticon)

19-Sep-82 11:44 | From: Scott E. Fahlman / I propose that the following character sequence for joke markers: :-) Read it sideways. Actually, it is probably more economical to mark things that are NOT jokes, given current trends. For this, use :-(

Apple's First Macintosh

Apple Macintosh

A grafikai kezelőfelület, ikonok, asztal (desktop), egér és bilentyűzet egy felhasználóbarát számítógépet eredményezett. Megjelenése után három hónappal már 70.000 példányt adtak el belőle.

Domain nevek

Domain nevek

Megjelennek a domain nevek. Mindaddig nehezen megjegyezhető IP címeket (pl. 208.77.188.166) használtak egy hálózat eléréséhez. Az első bejegyzett domain a symbolic.com volt.

www

World Wide Web

Tim Berners-Lee a CERN kutatója létrehozza az első web böngészőt, a HTTP-t, HTML-t, az első szervert és mindebből a világ első honlapját. Egyszóval mindazt, amit ma csak webként emlegetünk.

Első webkamera

Megszületik a webkamera

A Cambridge-i egyetem kutatói felszereltek egy kamerát, amelyet hálózatra kötöttek, így más teremből le tudták ellenőrizni a kávéfőző állapotát. Ezzel a gyakorlati céllal készült el a világ első webkamerája.

Mosaic böngésző

Mosaic böngésző

A Mosaicnak nagy szerepe volt a web népszerűvé válásában. Felhasználóbarát kialakítása miatt gyorsan elterjedt. Emellett ez volt az első böngésző, ami a kép és szöveg egyidejű megjelenítését is támogatta.

Search Engine

Szöveges kereső

A WebCrawler elsőként a honlapok szöveges tartalmát is indexelte. Azelőtt csak címeket, fájlneveket lehetett keresni. Később a Google már egy algoritmust is használt, amely a honlap „reputációját” is figyelembe vette.

safe

Internet bank

Megjelent a Netscape böngésző, amely titkosított kapcsolatra (SSL) is alkalmas volt, ez lehetővé tette az internet kereskedelmi felhasználását (pl. bankkártya adatok továbbítását).

e-commerce

E-kereskedelem

Az internet kereskedelmi szempontból is egyre inkább felélénkül. Többek között ekkor alapítják az Echo Bay-t (későbbi eBay), illetve az Amazont.

users

10.000.000+ Web felhasználó

A web felhasználóinak száma egy közepes országéval vetekszik. Ebben az évben alakul meg a W3C, amely átveszi a CERN-től a web igazgatásának szerepét.