Az internet nemrég „ünnepelte” 50. születésnapját. 1969 október 29-én sikerült először üzenetet átvinni az ARPANET két – egymástól 500 kilométerre található – számítógépe között.

Hosszú kitérő lesz, de ígérem eljutok a címben feltett kérdés megválaszolásáig.

Sok mindent köszönhetek az internetnek, többek között a munkámat is. Hódolatomat több módon is próbáltam már kifejezésre juttatni e nagyszerű találmány iránt, például úgy, hogy készítettem egy infografikát a történetéről:

Az internet törtlenete - infografika

Egy másik infografikámmal pedig, a HTML5 alapjait próbáltam meg vizuálisan szemléltetni:

HTML alapok - infografika

Fontos különbséget tenni az internet és a világháló (web) között. Utóbbit csak jóval később, 1990-ben hozta létre Tim Berners-Lee, brit fizikus és informatikus. Pontosabban ekkor hozta létre az első weboldalt (íme), az ehhez szükséges leírónyelv (HTML) és protokoll (HTTP) megalkotását követően.

Nyolcvanhatosként elmondhatom, hogy idősebb vagyok a webnél, bár használójának csak a 2000-es évek elejétől számítok. Emlékszem még azokra az időkre, amikor floppy-val jártunk internetkávézókba, és ahogy könyörtelenül ketyegett visszafele a számláló a képernyőnk sarkában, utalva a pénz és az idő – később gyakran megtapasztalt – szoros összefüggéseire.

Pályafutásomat weboldalak készítésével kezdtem, még azokban az időkben, amikor az Internet Explorer (6) szitokszónak számított a fejlesztők körében, és a web 2.0 éppen kezdett teret hódítani (freeblog, blogter, iwiw, myspace, del.icio.us, stb.).

Egy szó, mint száz: elég régóta használom a webet, olyan régóta, hogy már sikerült néhány, nem túl jó irányba mutató tendenciát is megfigyelnem.

Az egyik ilyen folyamat, ami jóformán a szemem előtt ment végbe, az a web központosodása. A forgalom egyre nagyobb hányada összpontosul egyre kevesebb óriásvállalat kezében.

Valamikor a web nem ezt jelentette. A web organikusan fejlődött, sokfelé szétágazott, rengeteg újításnak, nagyszerű ötletnek adott teret. A képlet ekkor még egyszerű volt: jó ötlet + jó kivitelezés = siker. Ez ma már így néz ki: (jó ötlet + jó kivitelezés) x pénz = siker.

Az organikus fejlődés eredményeképpen a termés is sokszínű és változatos volt.  Mára ez megváltozott, a web egyre inkább hasonlít egy hatalmas termőföldre, amit teljes egészében bevetettek szójával meg kukoricával. Odalett a sokszínűség.

A Firefox (a Wikipedia és a WordPress mellett) ennek a szabad webnek jelenti az egyik utolsó bástyáját, számomra legalábbis.